Priestor cyklistom

20.08.2010 Prešov

Mesto Prešov sa uchádza o zdroje na riešenie cyklistickej dopravy z Operačného programu Centrálna Európa.
Hlavným cieľom projektu je upraviť súčasné prerozdelenie dopravy v prospech cyklistiky, ktorá je ideálnym spôsobom dopravy na krátke vzdialenosti v mestách. Zvýšenie podielu bicyklovej dopravy je prospešné nielen z hľadiska jeho pozitívneho vplyvu na zdravie obyvateľov, ale najmä z hľadiska vplyvu na životné prostredie - napríklad znižovanie uhlíkovej stopy, či nárokov na obnoviteľné zdroje surovín. Spôsob, akým chceme tento proces odborne naštartovať je využiť skúsenosti našich nemeckých partnerov a aplikovať ich na naše podmienky na Slovensku.
Mesto Prešov sa bude aktívne zapájať do všetkých spoločných vzdelávacích aktivít a realizovať aktivity, ku ktorým sa zaviazalo a to najmä na miestnej úrovni tak, aby výstupy boli porovnateľné a previazané s ďalšími projektovými partnermi z Česka, Poľska a Nemecka.

Aktivity sú rozdelené do štyroch skupín zahrňujúcich aj tieto aktivity:

1. Komunikácia, vzdelávanie a diseminácia - na miestnej a národnej úrovni šíriť informácie o aktivitách a výstupoch projektu, účasť na pracovných stretnutiach a konferenciách, zorganizovanie miestnej kampane, realizácia interaktívneho webu s mapami cyklotrás v meste Prešov a jeho okolí a tvorba materiálov na podporu cyklistiky.

2. Strategické dokumenty, akčné plány a analýzy - zorganizujeme demografický a dopravný prieskum, ktorý bude vyhodnocovaný a porovnávaný s ďalšími partnerskými mestami, na základe zahraničných skúseností a zistených faktov z prieskumov vypracujeme akčný plán pre rozvoj bicyklovej dopravy v meste Prešov.

3. Pilotné investície - v priebehu projektu budeme realizovať drobné investície určené na zlepšenie podmienok pre parkovanie bicyklov a zlepšenie informačného systému na existujúcich cyklistických komunikáciách v meste Prešov.

Mesto Prešov sa doteraz nezapojilo do takej rozsiahlej medzinárodnej spolupráce v Európe. Na národnej úrovni bolo zapojené do rôznych kampaní typu: Zdravé mestá, Mestá pre cyklistov - či doteraz fungujúceho Európskeho týždňa mobility, na ktorý s úsmevom spomína mnoho Prešovčanov.
Na miestnej úrovni pracuje na rozvoji bicyklovej dopravy, najaktívnejšie v posledných rokoch. Sieť v súčasnosti tvorí 11,5 km samostatných cyklistických chodníkov priamo v meste a desiatky kilometrov cykloturistických trás v okolí mesta.

Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark